Skip to content

I lære som ambassadør

15.01.2013  07:06
I to dage var jeg med den danske ambassadør for Kenya, Somalia, Seychellerne og Eritrea Geert Aagaard Andersen på arbejde. Det var meget lærerigt, og jeg fik et godt indblik i det politiske arbejde og blev klogere på, hvilken uddannelse jeg skal kaste mig over, hvis jeg vil have job på en ambassade.
Min første dag lagde ud med et møde for alle EU-ambassadørerne for Somalia, hvor den nye føderale regering i Mogadishu blev drøftet. Det var spændende at se, hvordan de forskellige diplomater argumenterede og opleve, hvordan de håndterede deres uenigheder.

Tilbage på den danske ambassade blev jeg kort sat ind i ambassadens enheder, og jeg fik lov til at tale med både diplomater og lokalt ansatte. Jeg var meget interesseret i, hvilken uddannelse og baggrund de forskellige ansatte havde, og hvordan de var nået dertil. Jeg blev en del klogere, og jeg blev positivt overrasket over, hvor mange forskellige uddannelser, der kan føre til et job på en ambassade.

Om aftenen holdt Geert og hans kone, Anne-Lise, en middag for nogle af de højtstående indenfor henholdsvis Søværnets Operative Kommando og den kenyanske flåde. Inden gæsterne ankom, skulle bordplanen laves, og det var mere strategisk end som så. Der var vigtige overvejelser bag, hvor man placerer værter, de højtrangerende og deres ægtefæller. Jeg blev, indtil det var spisetid kl. 19.30. Efter alle de nye indtryk var jeg godt udmattet.

På min anden og sidste dag mødte jeg kl. 7.30 hjemme hos Geert. Sammen med to kolleger holdt han et møde med en tidligere journalist og politisk analytiker på Somalia. Jeg troede, jeg var forholdsvis opdateret omkring udviklingen i Somalia, men også der blev jeg klogere. Han virkede til at være et omvandrende leksikon, hvad angår Somalias seneste historie, klan strukturen og den aktuelle politiske situation. Det var absolut interessant, men jeg skulle holde tungen lige i munden for at følge med.

Om formiddagen havde FN’s General Sekretær særlige udsendige for Somalia, Ambassadør Mahiga kaldt til møde i FN’s hovedkvarter i Nairobi og alle ambassadørerne for Somalia var samlet samt højtstående FN folk. Jeg følte mig virkelig heldig over at få lov til at være med, selvom jeg nær aldrig var kommet ind gennem alle sikkerhedsforanstaltningerne. Debatten her var svær at følge med i, men jeg fik en del ud af at høre, hvordan ambassadørerne formulerede sig og argumenterede, og jeg fik et indblik i den politiske proces og de mange bilaterale interesser og synspunkter i forhold til Somalia.

Alt i alt havde jeg to suveræne dage med spændende oplevelser samt søde og inspirerende mennesker. Jeg håber inderligt på, at jeg en dag om mange år kan få et lignende arbejde – måske ikke som ambassadør, men så i hvert fald på en ambassade.Ditte Krogh Olesen