Skip to content

Eksportkanonen lanceret: 30 virksomheder skal inspirere flere til eksport

06.09.2013  13:24
Danmarks eksportkanon blev præsenteret af handels- og europaminister, Nick Hækkerup den 4. september 2013. 30 virksomheder skal inspirere flere til at gå i gang med at eksportere.

Danmark har fået en kanon over landets største eksportbedrifter siden 1989. Den indeholder 30 danske eksportvirksomheder, der i alt omsætter for mere end 850 milliarder kroner om året og beskæftiger flere end 75.000 herhjemme. Kanonen skal inspirere flere virksomheder til eksport og giver 95 konkrete råd til, hvordan man får succes på eksportmarkederne.

”Hver eneste gang vi kan øge eksporten med én milliard, skaber det 600-700 arbejdspladser herhjemme. Derfor skal vi have flere virksomheder med på eksportvognen, og kanonen kan forhåbentligt inspirere mange til at gå i gang,” siger Handels- og Europaminister, Nick Hækkerup.

Arbejdet med kanonen begyndte i marts, da Mandag Morgen vandt opgaven i offentligt udbud. Sammen med førende eksperter og erhvervsledere har innovationstanken udpeget de største danske globale erhvervsbedrifter.

Kanonudvalget har delt virksomhederne op i otte kategorier, der sammen tegner et bredt billede af dansk eksport, forklarer Mandag Morgens chefredaktør, Bjarke Møller:

”Vi ønsker at fortælle den samlede fortælling om dansk eksport med kanonen. Det er helt centralt, at vi lærer den at kende, for vores velstand og vores velfærd afhænger af erhvervslivets eksportevner,” siger han.

De 30 virksomheder er udvalgt blandt mere end 300 kandidater, der blev indstillet, da der var åbent for nomineringer i maj og juni.

”Udvælgelsesprocessen var svær. Jeg blev overrasket over, hvor mange interessante og stærke virksomheder, der er rundt om i Danmark, som man ikke kender” siger medlem af kanonudvalget og nationaløkonom ved Aarhus Universitet, Philipp Schröder.

Blandt virksomhederne i kanonen er både kendte virksomheder som Mærsk Line, ISS og Siemens Windpower, og mindre kendte som designvirksomheden Designit, robotudviklerne i Universal Robots og frugtkoncentratfirmaet Orana. Samtidig er flere af forhåndsfavoritterne blevet valgt fra. Blandt andre Vestas, Rambøll og Zentropa, som alle var blandt de nominerede. Kanonen kan findes i sin helhed på www.mm.dk.

De 30 virksomheder er:

- Carlsberg
- DSV
- Falck
- FL Smidth
- Fritz Hansen
- Haldor Topsøe
- Henning Larsen Architects
- IO Interactive
- ISS
- Mærsk Line
- Novasol
- Novo Nordisk A/S
- Novozymes
- FOSS Analytical A/S
- Oticon
- Welltec A/S
- Coloplast
- Arla Foods
- Danske Commodities A/S
- Designit
- Grundfos
- Siemens Windpower
- Systematic
- Bestseller
- DLF Trifolium
- ECCO
- Fertin Pharma A/S
- Orana
- Universal Robots
- LEGO

 

 Læs mere om Eksportkanonen på Mandag Morgens hjemmeside

 Følg Ambassaden på Facebook og Twitter.