Skip to content

Information om coronavirus/COVID-19

Her på siden kan du finde information til danske rejsende og fastboende i Kenya i forbindelse med udbruddet af coronavirus/COVID-19

Senest opdateret 29-05-2020 kl. 11:45

Fra fredag, den 27. marts 2020, er der indført udgangsforbud fra kl. 19.00 til kl. 05.00. Den 6. april 2020 er der ydermere indført forbud mod at rejse ind og ud af Nairobi, Mombasa, Kwale og Kilifi counties. Disse restriktioner er den 25. april 2020 forlænget med yderligere 21 dage. Den 16. maj er disse restriktioner forlænget med yderligere 21 dage indtil videre til den 6. juni 2020.

Den 6. maj har regeringen meldt ud, at der fra kl. 19.00 samme dag er lukket for bevægelser ind og ud af  Eastleigh i Nairobi og Old Town i Mombasa i 15 dage. Den 20. maj 2020 er disse restriktioner forlænget indtil den 6. juni 2020.

Den 16. maj 2020 er grænserne mod Somalia og Tanzania lukket, undtaget er varetransport, hvor chaufføren skal have taget en negativ Covid-19 test. 

Den kenyanske regering har suspenderet alle flyvninger til og fra Kenya fra midnat den 25. marts 2020. Dette er den 5. april 2020 forlænget med yderligere 30 dage. Suspenderingen er, så vidt ambassaden er orienteret, stadig gældende. Desværre har vi endnu ikke modtaget informationer om, hvor længe dette vil vare.

Udenrigsministeriet opfordrer stadig danske rejsende, der befinder sig ude i verden til at tage hjem, så snart det er muligt, og så vidt lokale påbud tillader det, og i tæt dialog med deres rejsebureau, flyselskab eller forsikringsselskab. Med de mange restriktioner, som indføres både i Danmark og i udlandet, kan det vise sig svært at finde hjemrejsemuligheder i den kommende tid. De danske grænser bliver ikke lukket for danskere eller andre der bor i Danmark, der er på vej hjem fra ferie eller andet udlandsophold.

Hvis du ikke kan rejse videre på nuværende tidspunkt, så skal du først og fremmest sørge for at finde indkvartering og sørge for at have adgang til rent vand og mad. Følg Sundheds­myn­dig­hedernes anbefalinger, som du kan læse mere om her www.coronasmitte.dk.

Her er desuden ambassadens 10 gode råd, hvis du opholder dig i Kenya den kommende tid.

VIGTIG INFORMATION OM REJSEMULIGHEDER UD AF KENYA

British High Commission planlægger et særfly til London Heathrow med Kenya Airways den 4. juni 2020 kl. 09.20, afhængig af efterspørgsel.

Billetbestilling sker direkte hos Kenya Airways call center på +254 711 024 747.

Kenyas regering og Kenya Airways kræver, at passagerer og besætning på denne flyvning kan fremvise en medicinsk attest, der bekræfter, at de er fri for COVID-19. Prisen for en COVID-19-test er ikke inkluderet i billetprisen. Når du har betalt for din flyrejse, skal du bestille tid til en test i en af Lancet Laboratories afdelinger, hvor du selv skal betale for din test. Resultaterne kan tage op til 24 timer og vil blive sendt til dig og Kenya Airways. Testresultaterne må ikke være mere end 72 timer gamle ved indtjekning.

Passagerer, der tester positive, må ikke rejse og skal følge anvisninger fra det kenyanske Ministry of Health.

For information om restriktioner ved transit i London anbefales det at tjekke lufthavnens hjemmeside. Alternativt kan du finde informationer på den danske ambassade i Londons hjemmeside.

Rejsende vil selv skulle sørge for at komme videre fra London til Danmark.

Hvis du ønsker at komme med et særfly og befinder dig et andet sted i Kenya end Nairobi eller Mombasa, skal ambassaden søge om tilladelse hos de kenyanske myndigheder til, at du kan rejse til Nairobi eller Mombasa.  Denne angøsning skal være indgivet hos de kenyanske myndigheder mindst 72 timer før planlagt rejse i Kenya.  Hvis du har brug for en sådan erklæring, kan du kontakte ambassaden via mail til: nboambconsular@um.dk. Du skal oplyse navn, nationalitet og pasnummer på de personer, der skal med flyet.  Derudover skal du oplyse nummerplade på den, man vil blive kørt i samt navn og ID-nr. på en evt. chauffør.

Hvis du er udrejst fra Kenya og er tilmeldt Danskerlisten, vil vi bede dig om at framelde dig i vores app Rejseklar.

Skulle du have en udenlandsk partner/ægtefælle, så skal du tjekke politiets hjemmeside angående coronasmitte, hvor man kan læse om hvad ”anerkendelsesværdige formål” indebærer. Vi anbefaler, at du ringer til politiets hotline og hører, hvordan jeres situation vil blive betragtet. Hvis politiet anerkender, at din partner/ægtefælle har et anerkendelsesværdigt formål, så kan ambassaden udstede et brev, der bekræfter dette.

Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig Danskerlisten via http://www.um.dk eller via appen ”Rejseklar”, opfordres du til at gøre det nu. Danskerlisten er den hurtigste måde for Udenrigsministeriet at sende dig information om det land, du befinder dig i. I appen ”Rejseklar” kan du også læse de senest opdaterede rejsevejledninger.

Når du har forladt Kenya, så bedes du hurtigst muligt melde dig fra Danskerlisten igen. Dette gøres også via "Rejseklar".

Der er oprettet en Facebookgruppe for danskere strandet i udlandet for at koordinere de mange frivillige indsatser i forbindelse hermed. Følg med her. Du kan også følge ambassadens Facebook, hvor du bl.a. kan se en video med ambassadørens råd til danske rejsende i Kenya om at rejse hjem hurtigst muligt. 

Ophold i Kenya i forbindelse med coronaudbruddet

Man skal være opmærksom på, at jo flere tilfælde, der bliver konstateret af COVID-19, jo mere overbelastet bliver sundhedssystemet. Det kan derfor blive et problem at få behandlet ikke-COVID-19-relaterede sygdomme. 

Ambassaden anbefaler derfor, at folk med helbredsproblemer overvejer, om de fortsat ønsker at blive i Kenya.
 
Danskere i Kenya opfordres til at følge de lokale myndigheders information via nyhedsmedierne og nedenstående informationskanaler:

Du kan læse WHO's råd om, hvordan du bedst beskytter dig.

Ifølge immigrationsmyndighederne er det ikke strafbart at blive i landet uden gyldigt visum, så længe det ikke er muligt at udrejse. Immigration i lufthavnen udsteder/forlænger ikke visa. Man kan også udrejse, selvom ens visum er udløbet. Har du brug for at komme i kontakt med Immigration, så tjek deres hjemmeside, hvor der også er kontakttelefonnumre.


Nem adgang til vigtig information


På Udenrigsministeriets hjemmeside finder du svar på de fleste spørgsmål under:
Spørgsmål og svar til rejsende og danske fastboende i udlandet om coronavirus/COVID-19.

Det globale udbrud af COVID-19 kan medføre vanskeligheder med forsendelser af post til udlandet. Det betyder, at der for danskere bosat i udlandet kan opstå problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon. Du kan finde flere informationer hér.

Har du spørgsmål i forbindelse med coronavirus/COVID-19, kan du kontakte ambassaden på telefonnummer: + 254 204253000, e-mail nboambconsular@um.dk. Uden for ambassadens åbningstid kan du blive viderestillet gratis til Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter. Du kan også kontakte dem direkte på tlf. +45 3392 1112 og bbb@um.dk.

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen. På de danske myndigheders fælles informationsside
www.coronasmitte.dk kan du finde information om coronavirus/COVID-19.

For yderligere information se også
Udenrigsministeriets hjemmeside, hvor du også kan finde Udenrigsministeriets generelle rejsevejledning for Kenya.
 

Udvikling i smitte og restriktioner mv. i Kenya

Ambassaden følger løbende udviklingen i forhold til coronavirus/COVID-19 i Kenya.

Det første tilfælde af COVID-19 blev bekræftet i Kenya den 13. marts 2020. De kenyanske myndigheder har den 28. maj 2020 oplyst, at antallet af konstaterede tilfælde af COVID-19 er oppe på 1.618.

Den 15. marts meddelte den kenyanske regering, at det med virkning fra den 17. marts 2020 kun er kenyanske statsborgere og udlændinge med en gyldig opholdstilladelse i Kenya, der vil få lov til at indrejse i landet, hvis de kommer fra et land, hvor der er konstateret COVID-19.

Fra den 22. marts 2020 er dette på betingelse af, at man går i karantæne i en offentlig karantæneinstitution for egen regning. Dette er den 6. maj ændret til at ophold i en offentlig karantæneinstitution er gratis. Folk der bryder dette, vil blive arresteret efter de 14 dages karantæne er overstået.

Hvis man har symptomer, så skal man henvende sig på nærmeste klinik/hospital og informere sundhedsmyndighederne.

Alle der er indrejst i Kenya siden 1. marts 2020 skal i 14 dages hjemmekarantæne. Fra den 13. marts 2020 er det strafbart ikke at overholde dette.

De kenyanske myndigheder har bedt folk om at blive hjemme. Gå hjem og bliv hjemme!

Alle skoler og højere læreanstalter i landet er blevet lukket. Derudover opfordres både offentlige og private arbejdsgivere til at give ansatte lov til at arbejde hjemmefra.

Der opfordres til, at man undlader at bruge kontanter.

Alle barer og natklubber er lukkede.

Restauranter er kun åbne i dagtimerne.

Supermarkeder skal sørge for ikke at have for mange kunder i forretningen ad gangen.

Det anbefales, at man overalt holder en afstand på 1 meter.  Alle skal bære ansigtsmaske, som dækker mund og næse.

I forbindelse med transport, både offentlig og private, skal alle bære ansigtsmaske, som dækker mund og næse.

Alle kirker og moskeer er lukkede. Ved begravelse er det kun tilladt at have den nærmeste familie med, max. 15 personer. Ingen bryllupper eller sociale sammenkomster er tilladt.

Ved overtrædelse af de indførte regler vil der kunne udstedes bøde på op til Ksh 20,000 eller fængsel i op til 6 måneder, eller begge dele.   

Offentlige transportmidler skal sørge for at reducere antallet af passagerer med ca. 40%, så der er mere plads mellem passagererne.

Offentlige transportmidler, hospitaler og indkøbscentre opfordres til at stille vand og sæbe, alternativt håndsprit, til rådighed for offentligheden, samt at sørge for, at deres lokaliteter jævnligt bliver rengjort og desinficeret.

Der er indført vilkårlig screening af offentligheden.

De kenyanske myndigheder opfordrer offentligheden til fortsat at udvise agtpågivenhed og til at tage præventive forholdsregler, herunder:

  • Hyppig håndvask og almindelig god hygiejne
  • Undgå tæt fysisk kontakt med folk, der har influenzalignende symptomer
  • Tage kontakt til den nærmeste sundhedsfacilitet, hvis man for nylig har rejst til lande med COVID-19, og udviser symptomer på luftvejssygdom, feber, hoste, vejrtrækningsbesvær.